Горещо кафе във вафлена фунийка за сладолед

кафе във вафлена фунийка

Кафето отдавна престана да бъде просто напитка. Натоварено е с множество културни функции и социални ангажираности. Поради това то отдавна се развива и като произведение на изкуството.  Една от последните творчески новости в тази насока е горещото кафе, поднесено в крехка вафлена фунийка за сладолед.

Изобретението се приписва първоначално на Дейн Левинрад от компанията  The Grind Coffee в Йоханесбург, ЮАР, който през  миналата година съчетал ядливата фунийка за сладолед с горещото кафе. За да задържи напитката във фунийката, тя се покрива отвътре с  четири различни вида шоколад. Това значи, че клиентите имат от 10 до 15 минути преди да се разтопят шоколадените слоеве и кафето да ги залее. Очевидно, че любителите успяват не само да си изпият капучиното, но и да се направят селфи в това време. Това се вижда от милионите снимки на различни видове кафе в най-разнообразни вафлени фунийки заливат социалните мрежи.

Концепцията се оказа много печеливша и бързо се разпространи в кафенетата по целия свят. Дори в интернет има уебкарти с местоположението на местни заведенията, които приготвят това нововъведение, в различни страни.  Търговци пък твърдят, че оборотът им се е увеличил с до 15 процента, след като предложили на клиентите си еспресо и капучино в шоколадова фунийка.

Вече има и рецепти за домашно приготвяне на кафе във хрупкава фунийка, покрита с шоколад. За по-непретенциозните се появиха и имитации на традиционните вафлени фунийки за сладолед, които могат да задържа кафето много по-дълго, без да се разрушават.