Вътрешна декорация на хляб – от Япония

Konel bread

Представете си хляб, който изглежда съвсем обикновен отвън, но ако го нарежете  ще получите изкусна цветна рисунка на всяка филия. Такива произведения приготвя изкусна японка от Токио, която публикува снимки на произведенията си в Instagram и Facebook под името Konel.

KonelПопулярността на рисувания отвътре хляб бързо се  разраснала. Konel издава своя книга за декорираните хлебчета, а самата нея я снимат за корицата на списание.

Авторката обяснява, че се вдъхновила за хляба от ролковата декорация на японското суши. Тя не е професионален хлебар, приготвя тези произведения на изкуството в домашната си кухня, а където сина й ги снима. Прави ги предимно за своята трапеза. Малка част от изрисуваните хлебчета продава, а някои приготвя за близки и приятели.  Забележителното при японската майсторка е, че тя успява да получи много детайлни рисунки в кръглите си хлебчета.

В хляба влага само натурални оцветители, като спанак, какао, цвекло и др. За да се получи желаната картина е необходимо изключително внимателно планиране. Такова хлебно изкуство обикновено се прави с няколко различно оцветени топки тесто. Топките се размесват на различни фитили или ивици и се съчетават една с друга в определен порядък. При това трябва да се предвиди и деформацията на тестото по време на изпичането.  Забележителното при японската майсторка е, че тя успява да получи много детайлни рисунки в кръглите си хлебчета.

Някои от рисунките в хляба са на популярни анимационни герои, на цветя и плодове, а за други Konel използва за модел рисунките на сина си.

Снимки: Konel_bread