Вкусен и весел празник на хляба в село Ресен

Празник на хляба с. Ресен

На 09 юли за пета година в с.Ресен се проведе празник на хляба под надслов „Никой не е по-голям от хляба”. Инициативата беше на Народно читалище „Народна просвета 1874” от селото в партньорство с кметството и местните производители – Хлебозавод „Яна 1” и ЕТ „Фоер-Петър Добрев”.

хляб с. РесенВ кулинарната изложба във фоайето на читалището, бяха изложени обредни хлябове, баници, мекици , бухти и други производители на хляба, приготвени от читалищата и клубовете на пенсионера, участници в празника.
Достойно се представиха и ресенските хлебопроизводители – „Хлебозавод Яна-1” и ЕТ Фоер” Петър Добрев.

Оценката на участиците направи компетентно жури с председател Архимандрит Георги – игумен на Преображенския манастир, родом от с.Ресен и членове Дияна Джанзова – Председател на читалището , Йорданка Бобева – преподавател по български език, литература и музика в ОУ ”Хр.Ботев” в с.Ресен и Маргарита Деневска – майстор готвач. Наградени бяха както следва: Първа награда – с.Паламарца, общ.Попово; Втора награда – с.Алеково, общ. Свищов; Трета награда – с.Върбица, общ. Г.Оряховица. Наградата на публиката получи с.Писарево, общ.Г.Оряховица, а наградата на кмета – с.Медовина, общ.Попово.

Отличени с громота бяха с. Мерданя атрактивен външен вид на погача, с.Върбица – за етновизия на маса с. Алеково – за най-традиционно хлебно изделие. Грамотата за най-вкусен хляб се присъди на всички участници ,защото всички заслужаваха да бъдат наградени с нея.
По време на празника всеки можеше да опита вкусните ресенски мекици , вареното сладко жито за здраве и булгур, а художникът Пламен Бойчев от с.Ресен, чрез своята четка вплете наситените багри на класовете, полетата и хлябът върху своето платно.

В информационния център на читалището беше представена изложба на народни носии от добруджанския край от личната колекция на народния певец Петър Георгиев от с.Писарево.

Участие в празника взеха 16 фолклорни групи и танцови състави от 10 населени места – с.Върбица, с.Писарево и с. Правда от община Горна Оряховица ; с.Мерданя от община Велико Търново;с.Паламарца и с.Медовина от община Попово , с.Алеково от община Свищов , с.Димча от община Павликени ; гр.Велико Търново и разбира се съставите от с.Ресен.