Български ученици с приз от кулинарно състезание в Италия

кулинарно състезание

Ученици на Софийската професионална гимназия по туризъм получиха приз за „най-добър отбор с достойно и престижно цялостно представяне“ на международно кулинарно състезание, което се проведе в италианския град Казарго от 13 до 18 март 2018 г. В конкурса участваха още отбори от Италия, Русия, Полша, Унгария, Словения, Франция, Дания, Украйна, Литва, Латвия, Румъния и Молдова. Темата беше „Здравословно хранене плюс нула отпадък – храни и напитки”.

кулинарно състезаниеОт младежите се изискваше да приготвят тристепенно меню, което да съдържа най-много 1300 калории с толеранс от 500 калории. Даниел Симеонов, Михаела Дулева, Богдан Петров и Христиан Димитров сготвиха ястия, поднесени на журито с български вина.

В украсата на българската маса участваха ръководителят на отбора инж. Юлия Панджерова, бивши ученици на професионалната гимназия и настоящи шеф готвачи. На масата имаше кошница с рози, изработена от шоколад, дело на шеф Елица Божинова. Дизайна на менюто беше дело на  Катерина Божкова – бивша ученичка на гимназията. Във всяко меню един от най–добрите шоколадиери и сладкари Ради Стамболов беше поставил  ръчно изработен шоколадов диск с листа от рози. На обложката  на диска,  върху изрисувана нежна роза, програмисти „добавиха реалност“. При сканиране с телефон да се пуска клип за България, под звуците на народна песен  „Притури се планината“.

В последния ден от състезанието се проведоха Майсторски класове на известни италиански шеф готвачи на теми: „Италианско ризото“, „Приготвяне на  песто“ и „Италиански сладолед“, известен като джелато.

Източник: МОН, СПГТ