Българска сладкарница в Лондон

Русенец е открил първата българска сладкарница в Лондон. Иво Ангелов е роден на 23 април 1975 година в Русе. Завършва тогавашния Техникум по обществено хранене, специалност – сладкар и кулинар. Започва работа в семейната сладкарница „Мариела – Сони”, където натрупва ценен опит. След няколко години заминава за специализация в Германия и развихря уменията си в сладкарница близо до Манхайм, а после и в Бавария. След 3-годишната специализация се завръща в „Мариела – Сони”, за да тръгне отново за чужбина през 2003-а – този път за Англия. По това време Иво вече мечтае за собствена сладкарница на Острова, но за да реализира идеята си, му трябва начален капитал, затова усилено работи. До 2009-а година, когато отваря врати сладкарският му цех в Лондон. Три години по-късно през 2012-а се състои и откриването на първата българска сладкарница. Тя се намира в Източен Лондон и е посещавана от българи, англичани и въобще – клиенти от цял свят, които могат да изберат своето сладко изкушение и онлайн на адрес –www.merysony.com.

Иво, жените или мъжете са по-добри сладкари?

 Определено мъжете са по-добри сладкари, както и готвачи. Не мога да обясня защо това е така, но е доказано и е факт.

Майка ти признава ли, че си по-добър сладкар от нея?

Не, не си го признава /смее се/.

При тебе сладкарството въпрос на ген ли е? Как реши да се занимаваш с това?

Още съвсем малък избрах този занаят. Ние сме поколение сладкари – майка ми и вуйчо ми са сладкарите в рода и покрай тях и аз започнах да се обучавам, затова отидох да уча в ТОХ-а. В този смисъл за мен работата е удоволствие, тъй като сам си я избрах.

А каква беше първата торта, която направи сам и на колко години беше?

Мисля, че това беше в техникума, по време на практиката ми. Доколкото си спомням, моите учители бяха много доволни и от външния вид и от качеството на тортата. Тя беше детска – за рожден ден.

Коя е най-лесната торта, която може най-бързо да се направи?

Това е торта, която няма никаква украса. Орнаментите изискват повече време, които понякога отнемат часове наред изработка.

Коя е тортата, която прави най-дълго време?

Сега, в Англия. Правих големи детски торти, няколко бяха. По една торта работата беше около 6-7 часа само за украсата.

Как реши точно в Англия да отвориш сладкарница?

Винаги съм имал идеята да започна собствен бизнес в областта на сладкарството. Първите години в Англия съм работил на много места, каквото има – и почистване, и по хотели. Едва след няколко години, когато разучих каква е английската система, какъв е начинът на работа и след като натрупах известен капитал, през 2009-а реших да започна собствен бизнес.

Колко пари ти трябват, за да стартираш?

Като начало първото основно нещо е желанието, може да се стартира с минимални средства, а може и с повече, зависи с колко разполагаш. Аз лично стартирах с минимални средства, направих първо цех, а няколко години по-късно успях да отворя и сладкарница.

Не срещна ли бюрократични спънки?

В никакъв случай, напротив. Системата е много различна от България. За да развиеш малък или среден бизнес, нямаш никакви проблеми. Просто отваряш и започваш да работиш. Дори да не си се обадил на всички инстанции, те идват сами при тебе, дават ти насоки, не тръгват директно с глобите. Те са там, за да помагат на бизнеса, а не да му пречат. Популярен е и начинът да правиш бизнес с кредит, който аз избегнах. Но дори да избереш този начин на финансиране, разликата е, че в Англия няма как да има промяна в лихвения ти процент, можеш да го удължиш и дори застраховаш.

Разкажи ни какво се случи, след като отвори цеха, как започна да продаваш тортите?

Първите ми клиенти бяха едно българско семейство – Красимир и Златка, мои много близки приятели. Те оцениха моята първа торта, казаха, че е много хубава и ме насърчиха, че ще имам успех. Постепенно хората започнаха да ме научават – от торта на торта, от рожден ден на рожден ден… Докато се стигна до момента, в който почти всички българи от Лондон, пък и извън Лондон, тъй като вече ми звънят и от Манчестър, знаят за качеството и пазаруват от мен.

А как привлече англичаните за клиенти?

Българите имат навика да се внедряват на най-невероятни места, да създават различни контакти с всякакви националности, така че покрай тях започнаха и англичани да купуват наши торти. Много им допадат, може би защото в Англия масовото производство на торти е довело до страшен спад в качеството. Това, което се предлага на техния пазар, вече не е торта, а просто кекс. В момента, в който купят наша торта, стават завинаги наши клиенти.

Не са ли консервативни…

Не, изключително любопитни са по природа. Опитват и като им хареса, повтарят. Интересното е, че всички българи, които са от различни краища на страната, събрани в Англия казват, че не са яли по-хубави торти. Доволни са както от външния вид, така и от вкуса. Аз лично използвам по-скъпи материали, защото на Острова хората могат да си позволят да си купуват по-скъпа продукция.

Каква е разликата в цената?

В Англия продаваме на минимални цени, защото имаме много клиенти българи, а за да работим дълго време с тях, трябва да поддържаме по-ниски цени. Ако в България една торта е 20 лева, на Острова е 20 паунда. Има обаче и бутикови торти, които са доста по-скъпи, стигат до 70-80 и 100 паунда.

Коя е най-скъпата торта, която си продал?

Това беше за една сватба – бутикова торта на сладкарница „Мери – Сони” за 300 човека на цена 700 паунда.

Сигурно всички се питат защо «Мери-Сони», а не «Мариела Сони», което е популярно име в Русе?

Просто защото «Мери – Сони» звучи по-добре на английски език. На практика това е дъщерна фирма на «Мариела – Сони».

Каква е следващата ти цел?

Най-близката ми цел е участие в изложение. Това е изложба и конкурс едновременно, оценява се най-вече само визията на продукцията и се надяваме на първи места. Работим с над 400 модела торти, това е огромно разнообразие и много трудно за поддръжка, но ние се справяме. Мога с гордост да заявя, че макар и да сме малка фирма, сме на първо място по разнообразие на сладките изкушения в цял Лондон.

А поръчват ли ви торти от чужбина?

Да, разбира се. Доставката на място е хит в момента. Случва се нашенци да поръчват торта от България, ние приемаме заявката, правим доставката, което е голяма изненада за техните близки, работещи в чужбина. За в бъдеще пък се надяваме да се развиваме и да работим с все повече англичани и рускоговорящи.

Имаш ли по-специални клиенти, някой известен?

Най-различни клиенти вече са опитвали от нашите торти. Поръчки получаваме от българското посолство, от българското училище, от английски общини. Последно работихме и за олимпийското градче, а рядко някой като нас може да се похвали, че прави торти за рожден ден на известни спортисти. Имаме клиенти – 5-звездни хотели, много известни личности, актьори, политици и други.

Как се справяш сам в тоя бизнес, звучи много сложно…

Моята дясна ръка е жена ми Тихомира, която ми помага от самото начало. Много съм й благодарен за това. Благодарен съм и на моето семейство в България, което управлява „Мариела Сони”.

Каква е английската мечта?

Моята е свързана с България. Имам идея след известно време да преобразуваме „Мариела – Сони” в една голяма хубава русенска сладкарница, в която да се предлагат всякакви видове торти. Тогава ще мога да споделя и принеса и моя опит от Англия в България.

Източник: BriagNews.bg