България на европейските квалификации на Световната купа по сладкарство

coupe du monde bulgaria

От 10 до 12 юни в Торино, Италия се проведе съревнованието за Европейската купа по сладкарство. Състезанието селектира участниците от континента Европа за големия финал на Световната купа по сладкарство (Coupe du Monde de la Pâtisserie), който ще се състои на 27 и 28 януари 2019 г. във френския град Лион.

За първи път сред отборите на европейските квалификации имаше и представители от България.  Главният сладкар на ресторант ANDRé Алекс Иванчев заедно с шеф Александър Цеков, арт директор на ресторант Космос, представиха страната ни на престижното квалификационно съревнование срещу отборите на Полша, Турция, Русия, Швеция, Белгия и Швейцария. От състезанието отсъстваха някои традиционни участници като Холандия и Испания. Италия пък по право се класира за финала през 2019 г., защото е спечелила Световната купа през 2015 г.

Отборите, преборили се за първите три места сред европейските страни, се класират за участие на финала, където 22 екипа от целия свят ще се състезават за Световната купа по сладкарство по време на изложението Sirha в Лион. Във всеки отбор участваха в екип един специалист по работата с шоколад и един майстор на захарта.

В състезанието за Европейската купа, отборите имаха само 6 часа да направят:

  • два замразени плодови десерта;
  • десет десерта в чиния;
  • една скулптура от шоколад и една скулптура от захар.

Победители станаха отбора на Щвеция с 1928 точки. Сребърния медал взе екипът на Белгия с 1882 точки, а младите състезатели от Швейцария (само на 22 и 21 години) получиха бронза с 1875 точки.

Полша също ще замине след 6 месеца за Лион, тъй като благодарение на представянето си, отбора получи „wild card“, която му позволява да се класира за 30-тото издание на Coupe du Monde. Специалната награда за шоколад отиде при Русия, а специалната награда за захар при Полша. Турция пък беше отличена с награда за екологичност.

купа по сладкарство - резултати

Предстоят световните квалификации за Световната купа по сладкарство  на африканския континент, които ще се проведат на 29 юни в Мароко.

Източник: Coupe du Monde de la Pâtisserie