БУЛПЕК 2017 – обзор на събитието

БУЛПЕК

При засилен посетителски интерес преминаха международните изложения БУЛПЕК , МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и СИХРЕ. В дните от 8 до 11 ноември в Интер Експо Център се събра на едно място хранително-вкусовия бранш и хорека сектора.

Сред изложителите на БУЛПЕК преобладаваха хлебозаводите, демонстриращи разнообразната си продукция за крайни потребители.Изложители бяха “Симид АГРО“ гр. София, „Хлебопроизводство и сладкарство“ гр. Троян. „Елиаз“ гр. София, „Хлебозавод Тимс”, гр. Хасково, „Хлебна промишленост“ гр. Харманли и др.

В конкурсът „Златен медал с диплом”, организиран от Интер Експо Център, бяха отличени продукти на следните изложители в БУЛПЕК:

  • ХЛЕБОПРОИЗВОДСТВО И СЛАДКАРСТВО ЕООД за Хляб „Мечо Пух“ и Хапки за щастие.
  • ВАС ЕООД за Макарони от лимец и Домашна юфка от лимец
  • ЕЛИАЗ ООД за Хлебче с грахово зърно и цели пшенични зърна
  • СИМИД АГРО ЕООД за Алпийски хляб, полуизпечен бързо замразен, Тъмно хлебче със зърна от ръж полуизпечен бързо замразен и Бяло хлебче със зърна от лимец полуизпечен бързо замразен.

Фирма „Хлебопроизводство и сладкарство“ взе награда и от конкурса „Приз Пак – 2017“ за хартиената опаковка за „Античен хляб“ и хляб „Мечо Пух“ с под 10% полимерни материали.

В залата на БУЛПЕК се представиха и три училища: Софийска професионална гимназия по туризъм, Професионална гимназия „Велизар Пеев” от гр. Своге и Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии.

Анатоли Колев и Радостин КирязовВ дните на изложенията в Интер Експо Център се проведе и III Международен шампионат по пица, организиран от  Българска Асоциация на Пицарите, с президент Радостин Кирязов. В събитието взеха участие пицари от Италия, Франция, Испания, Полша, Румъния, Гърция, Англия, Албания, Германия и други държави. Участниците се състезаваха в в направата на пици в няколко категории: Пица Класика, Пица Наполетана, Пица Романа, Пица Креативна и Акробатика.

В рамките на кулинарния форум GastronomiX към изложението СИХРЕ майсторите Ради Стамболов и Боби Екзархов представиха уникален 3D шоколадов принтер. Освен модели от темпериран шоколад, той може да създава изделия и от кашкавал, сирена и пастети.

Двамата водещи презентираха качествата на „замразения шоколадов въздух“. За създаването му се изискват обикновени продукти, но от първостепенно значение са използваната техника на приготвяне и последващото й съхранение при ниска температура до окончателното формиране на продукта. „Когато се сервира, не се разпада, а текстурата е изключителна“, каза Боби Екзархов.